HTML

Pixel

pixel blog

Friss topikok

Linkblog

2009.11.20. 14:38 bboki

"Megadod a számod?"

Címkék: iwiw hr facebook személyes adatok

A cégek állásinterjúk előtt/között/után is utánanéznek a jelentkezőknek a közösségi oldalakon - bár ez már köztudott, sokan mégsem számolnak azzal, hogy egy rosszul elsült bulin készült képet vagy egy viccesnek szánt fotót nem csak a barátai, hanem bárki elérhet ezt követően, sőt a képek törlést követően sem tűnnek el véglegesen az oldalakról.

A közösségi oldalakon sok, a HR-esek vagy interjúztatók számára érdekes tartalmat vagy adatot töltenek fel a felhasználók, nem túl célszerű például a "munkaidőben a kocsmában" című képek, vagy a "már megint >szívat< a főnök" című üzenetek feltöltése, illetve érdemes összeegyeztetni az információkat az önéletrajzzal (például beszélt nyelvek, korábbi munkahelyek, stb).

A Facebook buktatta le

A napokban egy kanadai nő bukott le a Facebookon keresztül, aki feltöltötte a tengerparton készült mosolygós, bikinis képeit a közösségi oldalra, miközben súlyos depresszióra hivatkozva épp táppénten volt. Nem sejtette, hogy magánbiztosítója figyeli a Facebookot is, így könnyedén lebukott. Bár a táppénz elvonásában nagy szerepe már nem volt, nem gyakorolt rájuk pozitív hatást az a kép se, melyen a nő egy férfisztriptíz-bárban bulizott.

Még az útlevél számát is megadják

A Symantec felmérése szerint a 25 év alattiak több mint 60 százaléka tölt fel az internetre bizalmas képeket. A vizsgált fiatalok közel kétharmada töltött fel magánjellegű fényképeket, ötből négyen megadják irányítószámukat is, a telefonszámát pedig a megkérdezettek fele adta meg. Minden tizedik, 25 év alatti fiatal még a bankszámla adatait is kiadta a világhálón, és egyáltalán nem netes vásárlás miatt. A válaszadók 5 százaléka pedig az útlevele számát (!) is feltöltötte az internetre.

"Sok fiatalnak van digitális tetoválása, amit ugyanolyan nehéz eltávolítani, mint a valódit. Sokan nem tudják, vagy nem gondolnak bele, hogy az adatok többsége bárki számára szabadon kereshető. Sok esetben maguk a webhelyek jogszerűen őrzik meg azokat, vagy ott vannak az átmeneti tárakban még akkor is, ha az adatot látszólag eltávolították" - mondta Teasdale Harold, a Symantec szakembere a Médiainfón.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pixl.blog.hu/api/trackback/id/tr191539795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása