HTML

2009.10.16. 11:11 bboki

Szemmozgások a weboldalakon

Címkék: youtube facebook eye tracking szemmozgások

Jakob Nielsen vizsgálatai során arra a megállapításra jutott, hogy a felhasználók a megjelenített lapokat F alakban pásztázzák végig. A vizsgálatokhoz szemkamerát használnak, mely követi a szem mozgását, a felhasználó viselkedését, és ez alapján jelzi ki a hangsúlyosabb és eldugottabb pontokat.

A szemkamera látszólag alig különbözik egy némileg nagyobb webkameránál, a retináról visszaverődő infravörös fényt követi, így képes a szemmozgás követésére. Az infravörös fényt kibocsátó lámpák a kamera kiegészítő tartozékai. A megoldás az emberi szemre teljesen ártalmatlan, mivel nagyon alacsony erősségű infravörös fénnyel működik. A megfigyelt alany elé helyezett infravörös (vagyis ember számára láthatatlan) tartományban működő kamera és egy komputer segítségével mindenféle beavatkozás, illetve zavaró tényező nélkül képes követni a vizsgálatba bevont személy szemmozgásait. Magyarországon ilyen vizsgálatokkal kezdetben a C3 Alapítvány és az Omnicom kísérletezett. Felméréseikből az is kiderült, hogy lényeges különbség van a férfi és női, illetve a különböző életkorú böngészők között abban, hogy mennyi ideig néznek egy oldalt (vagy annak egy részét), mennyire tudják felidézni vagy a későbbiekben azonosítani. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az emberek a weboldalon látható arcokra különösen figyelnek.

Szemmozgások a közösségi oldalakon

Az "F" alak megfigyelhető a legnagyobb közösségi oldalakról készült hőtérképeken. A Youtube-on a legnagyobb hangsúlyt a kiemelt videók és a kereső kapja, a Facebookon a friss tartalmak.

"A keresések egyre inkább átkerülnek a közösségi portálokra és a közösségi oldalakon eltérőek a szemmozgások a hagyományos keresőktől Amerikában. A szponzorált hirdetéseket a résztvevők 65 százaléka az első 10 másodpercben megnézte. A márkakeresések eredményeivel a twitterezők 50 százaléka volt elégedett. "

http://netkutatasok.blogspot.com

Szemmozgások videón:

 

Mit nézünk az újságokon? - Szemkamera nyomtatott lapoknál:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pixl.blog.hu/api/trackback/id/tr91453818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása