HTML

2009.09.25. 11:05 bboki

Az elsők evolúciója

Címkék: iwiw design origo youtube történet facebook freemail

Vágási Feri karrierjét követve anno egy ország izgulta végig a Szomszédokban, hogy összejön-e a pénze az eredeti Windowsra, és mikor száll be az internetbe'. Hasonló próbálkozások a sorozaton kívül is, a ma nagynak számító hír- és egyéb portálok első változatai is akkoriban jelentek meg. Ezek az első próbálkozások még ma is elérhetők, bár elsőre rájuk ismerni se egyszerű.

Itthon:

A mai vezető hírportálok közül az Origó és az Index kinézete is ma már megmosolyogtatónak tűnik. Az Index - akkor még Internetto néven - 1999. május 17-én indult Nyírő András és Uj Péter vezetésével, az Origó pedig ebben az időben még inkább a mai Startlaphoz hasonló katalógus-/gyűjtőoldalként működött az Altavizsla keresővel kiegészülve.

Egyszerűségében és megjelenésében az előző oldalakra hasonlított az egyik legnépszerűbb hazai levelező, a Freemail is, mely Soros Alapítvány indított el 1996-ban, majd pár hónappal később az Origóhoz került.

Külföldön:

A legnépszerűbb külföldi oldalak közé tartozik a Youtube, a Facebook és az MSN. A Facebook 2004-ben először csak egyetemi hallgatóknak készült, de 2006-ban már a Microsoft szerette volna felvásárolni, mára pedig a 300 milliót is eléte felhasználóinak száma.

A YouTube is az utóbbi évek sikertörténete, ma már percenként több mint 20 órányi videót töltenek fel, ennek ellenére az első megjelenése ma már megmosolyogtató.

Az MSN ma már számtalan aloldalával, több nyelvű tartalmával és szolgáltatásaival a legnépszerűbb oldalak közé tartozik, első verziója testreszabható kezdőlapot ígért, mely akkoriban újdonságnak számított.

És végül a Google első verziója a kilencvenes évek végéről. Akkor még talán az alapítók - Larry Page és Sergey Brin - se gondolták, hogy az egykori garázscégből mára vezető keresővé válhatnak. Az akkori egyszerűség a megjelenés szempontjából a mai napig megmaradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pixl.blog.hu/api/trackback/id/tr461405970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása